Istorie și Muzică

Valori ce ne reunesc

Cod EMS-ENI: 1HARD/2.1/101

Tabara de Creatie

În intervalul 30 octombrie – 3 noiembrie 2023, la Liveni, Comuna George Enescu, județul Botoșani, a avut loc evenimentul cultural dedicat tinerilor prevăzut în calendarul proiectului „History and Music – Values that Bring Us Together” și desfășurat sub forma taberei de creație „Pe urmele George Enescu”. Pe parcursul celor 5 zile de activități, 25 de tineri de la multiple școli din județul Botoșani – Școala Gimnazială Nr. 1 din Dumeni, Școala Gimnazială Nr. 2 din Dumeni, Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Dumbrăvița Școala Gimnazială Nr. 1 din Arborea, Școala Gimnazială „Dimitrie Pompei” din Broscăuți, Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Dorohoi –, alături de 3 profesori însoțitori, s-au reunit la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, monument istoric aflat la finalul unui amplu demers de reabilitare infrastructurală în cadrul proiectului cu finanțare europeană avut în vedere, luând parte la un ansamblu de activități cu caracter cultural și artistic, precum și la o excursie de două zile (31 octombrie – 1 noiembrie 2023) la destinații culturale notabile din județul Botoșani, conform unui itinerariu descris mai jos, în agenda evenimentului.

În săptămâna dedicată taberei de creație, tinerii participanți au avut prilejul de a se familiariza cu viața și creația artistică a lui Enescu și cu locurile natale ale acestuia, beneficiind de ghidaj în spațiul muzeal reamenajat, au avut parte de audiții muzicale din opera marelui muzician, au fost implicați în ateliere de pictură, au primit lecții de pian și vioară interactive de la specialiști, au participat la excursia documentară care a punctat unele dintre principalele areale culturale ale Botoșaniului, au fost cooptați în jocuri creative și au asimilat informații valoroase privitoare la moștenirea enesciană în peisajul cultural local și național.

În prima zi a taberei de creație (30 octombrie 2023), momentul de deschidere a fost dat de familiarizarea cu locurile natale ale lui George Enescu la Liveni, casa memorială a artistului fiind prezentată tinerilor participanți prin intermediul ghidajului de specialitate, în spațiul expozițional reamenajat, asigurat de un reprezentant al Muzeului Județean Botoșani, Lidia Alexie, muzeograf și expert cultural în cadrul echipei de implementare a proiectului. A urmat atelierul creativ de pictură intitulat „George Enescu copil”, apoi o sesiune de lecții interactive de pian și vioară. După pauza de prânz au avut loc, succesiv, o vizită la biserica din localitate unde a fost botezat George Enescu, întoarcerea la casa memorială pentru o audiție muzicală a Rapsodiei nr. 1, o nouă sesiune instrumentală dedicată viorii și pianului, precum și o succintă prezentare a biografiei marelui muzician, în vederea completării de către tinerii participanți a unui chestionar final cu întrebări despre viața și opera acestuia.

În a doua zi a taberei de creație (31 octombrie 2023), a avut loc plecarea tinerilor participanți, alături de profesorii însoțitori, în excursia documentară, conform următorului itinerariu: Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi – casa bunicilor materni ai lui Enescu de la Mihăileni – Casa Memorială „Mihai Eminescu” Ipotești – Casa Memorială „Nicolae Iorga” Botoșani – Muzeul de Etnografie Botoșani. Participanții la excursie au beneficiat de o noapte de cazare la complexul „Popas Cucorăni”.

În a treia zi a taberei de creație (1 noiembrie 2023), excursia documentară a continuat conform următorului itinerariu: Muzeul Memorial „Ștefan Luchian” Ștefănești – Muzeul de Arheologie Săveni – revenirea la Liveni, restul programului zilei fiind completat cu o serie de jocuri interactive pornind de la personalitatea lui Enescu.

În a patra zi a taberei de creație (2 noiembrie 2023), s-au desfășurat ore pentru pian, vioară și dedicate incursiunilor în istoria muzicii, activități artistice urmate de vizionarea unui material documentar despre viața și opera lui George Enescu. După un interval dedicat studiului copilăriei lui George Enescu, a avut loc sesiunea de evaluare a cunoștințelor participanților despre viața și opera sa, apoi un atelier de pictură cu tematică liberă. Ziua a fost încununată cu jocuri interactive și un foc de tabără.

În a cincea zi a taberei de creație (3 noiembrie 2023) au avut loc repetiții pentru programul artistic final, urmate de prezentarea lucrărilor de pictură și de premierea elevilor participanți la ateliere. Totodată, s-a derulat concursul cu întrebări (tip chestionar) despre viața și opera lui George Enescu, cei mai buni dintre tinerii participanți obținând premii. În a doua jumătate a zilei, după o masă festivă de închidere, a fost pus în operă momentul artistic cu elevii participanți la tabără, cuprinzând dansuri populare și cântece din folclorul autohton, precum și un recital de pian și vioară, fiind astfel marcată încheierea taberei.

În conformitate cu dezideratele care au stat la baza includerii evenimentului dedicat tinerilor în calendarul proiectului „History and Music – Values that Bring Us Together”, tabăra de creație „Pe urmele lui Enescu” a avut drept scop valorizarea concretă a patrimoniului cultural și istoric pe care proiectul în ansamblu și-a propus, dincolo de reabilitarea infrastructurală propriu-zisă, să îl redea vieții comunităților. Totodată, tabăra de creație a fost un demers cu atât mai relevant cu cât tinerii, precum cei 25 de elevi angrenați în eveniment, constituie un grup-țintă esențial pentru mizele culturale, istorice, artistice și patrimoniale ale proiectului. Prin natura eterogenă, dar concomitent integrativă a activităților derulate în cele 5 zile și prin reverberațiile lor constructive în rândul comunității locale, se poate afirma încrezător că țelurile inițiativei au fost atinse.