Istorie și Muzică

Valori ce ne reunesc

Cod EMS-ENI: 1HARD/2.1/101

Despre proiect

 

Proiectul History and Music – Values that Bring Us Together” (1.HARD/2.1/101) este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prioritatea 2.1, „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric”, obiectiv tematic 2.1.1, „Situri culturale și istorice restaurate care îmbunătățesc potențialul turistic transfrontalier al zonei eligibile”.

Obiectivul general al proiectului este creșterea dezvoltării economice și a potențialului turistic al zonei transfrontaliere eligibile prin investiții comune în conservarea și restaurarea patrimoniului cultural și istoric al Rezervației Cultural-Naturale Orheiul Vechi (MD) și al Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni, județul Botoșani (RO), precum și prin activități promoționale și evenimente culturale comune.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează: creșterea numărului de obiective culturale îmbunătățite prin reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni; îmbunătățirea complexului muzeal istoric Orheiul Vechi prin restaurarea a trei obiecte de arhitectură vernaculară (case tradiționale țărănești) din satele Butuceni și Morovaia; promovarea, dezvoltarea și valorificarea patrimoniului cultural și istoric al celor două situri printr-o strategie comună de promovare, două ghiduri turistice virtuale, două evenimente culturale tematice, două conferințe de promovare și un tur turistic comun de istorie și muzică Orheiul Vechi – Liveni.

Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni, respectiv între 08.08.2022 – 31.12.2023.

Valoarea totală a proiectului este de 1.433.256,65 euro, din care asistența financiară nerambursabilă maximă a Uniunii Europene este de 1.229.174,65 euro. Bugetul ce îi revine Muzeului Județean Botoșani ca Beneficiar este de 530.261,75 euro. Contribuția proprie ce îi revine Muzeului Județean Botoșani din costurile eligibile aferente proiectului este de 126.425,01 euro.

 

Casa Memorială „George Enescu” este o unitate subordonată Muzeului Județean Botoșani, fiind situată în localitatea Liveni, la 15 kilometri de Dorohoi. Instituția omagiază una dintre figurile exponențiale ale artei autohtone, George Enescu fiind unanim considerat cel mai important muzician al spațiului românesc. Artist plurivalent, acesta a fost activ în variate ipostaze ale spectrului muzical: compozitor, dirijor, violonist, pianist, pedagog, mentor al tinerilor muzicieni. De la vârsta de 5 ani, locuind în „casa de vis” de la Liveni, a compus prima sa operă pentru vioară și pian – „Țara Românească”. Tot în casa părintească din Liveni, Enescu a compus

suita simfonică pentru orchestră „Poema română” (1897), lucrare emblematică a culturii românești. În prezent, muzeul deține o colecție impresionantă de piese care țin de copilăria artistului.

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” este un ansamblu de monumente istorico-culturale și natural-peisagistice din defileul Răut, microzona satelor Trebujeni, Butuceni și Morovaia din raionul Orhei, cu valoare excepțională pentru civilizația națională și internațională, precum și din punct de vedere istoric și științific. Peisajul cultural este situat în partea de est a Republicii Moldova și reprezintă confluența dintre diferitele civilizații care s-au perindat pe acest teritoriu. Autenticitatea Rezervației este reprezentată prin obiectivele de arhitectură vernaculară din satele Trebujeni, Butuceni și Morovaia, care au un specific și colorit deosebit.

Casa Memorială „George Enescu” din Liveni și Rezervația Culturală „Orheiul Vechi” sunt principalii beneficiari ai proiectului. Cele două obiective de patrimoniu reprezintă atracții turistice notabile pentru localitățile în care sunt situate. Legăturile lor instituționale cu autoritățile publice

locale sunt esențiale, acestea din urmă constituind factori de decizie importanți în reabilitarea și restaurarea edificiilor, respectiv în dezvoltarea turismului local. Prin îmbunătățirea celor două muzee, locuitorii din Liveni și din Trebujeni se vor bucura de patrimoniul cultural și istoric conservat, astfel fiind asigurată transmiterea sa către generațiile viitoare.