În data de 20 decembrie 2023, la Pomârla, județul Botoșani, respectiv la Liveni, comuna George Enescu, județul Botoșani, a avut loc conferința de promovare prevăzută în calendarul proiectului „History and Music – Values that Bring Us Together” (M.U.H.I.S.). Agenda zilei a inclus o întrunire a celor peste 50 de participanți din rândul publicului (selectați din cadrul instituțiilor de cultură din județele Botoșani și Suceava, din administrația publică a diferitelor localități din arealul județului Botoșani, din instituțiile locale de învățământ din Botoșani ș.a.m.d.) cu echipa de implementare a proiectului, în localitatea Pomârla, întâlnire urmată de o deplasare a invitaților la obiectivul restaurat de la Liveni.
În cadrul segmentului conferinței desfășurat la Pomârla, începând cu orele 11.00, o serie de prelegeri ale persoanelor direct implicate în ducerea la bun sfârșit a demersului de reabilitare infrastructurală au constituit surse de informare pentru participanți privitor la evoluția și deznodământul restaurării Casei Memoriale „George Enescu” Liveni în particular, precum și a diferitelor fațete ale proiectului „History and Music – Values that Bring Us Together” în general. Managerul de proiect din partea Muzeului Județean Botoșani, Aurel Melniciuc, a sintetizat obiectivele proiectului, componenta de finanțare, provocările structurale surmontate în procesul de implementare, precum și rezultatele preconizate în durata lungă odată cu închiderea proiectului, respectiv a Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Expertul în informare și comunicare din echipa de implementare a Muzeului Județean Botoșani, Răzvan Ciobanu, a prezentat o serie de date generice privitoare la istoricul, impactul local, regional și național, respectiv semnificația patrimonială, memorială, culturală ale Casei Memoriale „George Enescu” Liveni, referindu-se la dezideratele punctuale și la cele generice ale proiectului M.U.H.I.S. Reprezentantul constructorului S.C. Restaco S.R.L., Stelian Boghian, a expus principiile care au stat la baza amplului demers de restaurare a obiectivului, inițiativa de reabilitare fiind ghidată în permanență de respectarea fidelă a aspectului original al imobilului. Finalmente, primarul comunei George Enescu, Bogdan-Tony Murariu, a oferit perspectiva administrației publice locale asupra impactului substanțial pe care output-urile proiectului îl vor avea asupra turismului, culturii și educației din localitate.
Odată cu finalizarea segmentului conferinței desfășurat la Pomârla, participanții s-au deplasat la obiectivul de la Liveni, pentru a avea parte de un tur al casei memoriale restaurate. Cu acest prilej, li s-a comunicat că, în execuția propriu-zisă a lucrărilor pentru obiectivul de investiție „Lucrări de reabilitare a Casei Memoriale «George Enescu» Liveni, comuna George Enescu, județul Botoșani”, activitatea de șantier a fost demarată din 24.03.2023, fiind finalizată în 24.09.2023, și li s-au adus la cunoștință provocările și reușitele operei de reabilitare. Invitații au putut observa rezultatele constructive ale unor intervenții de anvergură, precum restaurarea zidăriei, a tâmplăriei de lemn interioare și exterioare, refacerea pardoselilor și a acoperișului, precum și reabilitarea aleilor, rigolelor și platformelor de piatră naturală sau amenajarea peisagistică a livezii aferente locuinței, inițiative conjugate care au reușit transformarea unuia dintre cele mai importante imobile de patrimoniu cultural regăsite pe teritoriul județului Botoșani, cu respectarea elementelor de autenticitate fidele aspectului original al locuinței. Echipa de implementare a proiectului a semnalat existența unui tur virtual al obiectivului în curs de elaborare, prin intermediul său facilitându-se diseminarea, în acord cu oportunitățile tehnologice ale contemporaneității, a bogatului patrimoniu cultural pe care Casa Memorială «George Enescu» Liveni îl deține și crearea unui instrument virtual complementar vizitării fizice a locuinței. Nu în ultimul rând, în acord cu dezideratele transfrontaliere ale proiectului în particular, respectiv ale programului operațional comun în general, participanții au fost informați de proiectul unei rute turistice comune menite să unifice cele două destinații angrenate de demersul M.U.H.I.S., anume Liveni și Orheiul Vechi.